Zeilen? begin juni

Het lijkt de komende dagen mooi weer te worden met een lekker windje uit het oosten en daarom wil ik er nog even een paar dagen tussenuit om te zeilen. Dinsdag 31 mei heb ik nog een afspraak met de tandarts en zijn de weersvoorspellingen ook nog niet zo best maar vanaf woensdag wordt het droog en gaan de temperaturen omhoog zodat ik dan 's morgens vroeg wil vertrekken. Dan komt er echter een sms'je of Aimée van woensdag op donderdag kan komen logeren en daar blijf ik natuurlijk voor thuis zodat ik op vrijdag 3 juni tegen negen uur vertrek nadat ik eerst nog even proviand heb ingeslagen. Eten doe ik tijdens het varen en als ik op het Meppelerdiep bij de buurtschap Doosje ben (ja die bestaat echt) schiet ik daar het haventje van RWS even in om de mast op te zetten. Ik vaar daarna het Meppelerdiep verder af en bij Zwartsluis ga ik stuurboord uit het Zwarte Water op. Er staat een lekker windje uit het noordoosten en op het Zwarte Meer hijs ik dan ook de fok. Wanneer ik de Ramspolbrug nader zet ik de marifoon vast aan op kanaal 20, zodat ik kan horen wat er bij de brug gebeurd. Even later hoor ik dat een zeiljacht voor mij zich meld bij de brug en doorgeeft dat een ander zeiljacht ongeveer een km. voor de brug aan de grond zit. Hij kan er niet bij komen vanwege zijn diepgang. Ik meld aan de brug dat ik wil proberen om erbij te komen en hem los te trekken. Wanneer ik dichter bij kom, (ik heb inmiddels de fok gestreken en vaar op de motor) zie ik dat er een speedboot heenvaart en even later is het zeiljacht los getrokken en vaart ook naar de brug voor een brugopening. Als we door de brug zijn (4 zeiljachten) wordt op 3 schepen de fok weer gehesen maar de schipper van het schip dat vast gezeten heeft wil even laten zien dat hij echt wel kan zeilen en hijst ook het grootzeil en vaart iedereen zonder op of om te kijken voorbij.  Zeilend kom ik aan bij IJsseloog op het Ketelmeer en het is 18.00 uur als ik daar het slootje (mijn favoriete ligplaats daar) in vaar en in het groen verdwijn.

Ik heb het idee dat de watervogels me hier inmiddels al wel kennen want ik lig er nog maar net en ze gaan al weer hun gang alsof er helemaal geen boot in hun territorium ligt.

 

4-6  Meldpost IJsselmeer geeft een windverwachting van 4 tot 5 en een waarschuwing voor windkracht 6. Dat is geen weer om het IJsselmeer op te gaan en daarom doe ik 's morgens rustig aan, maak om twaalf uur eerst nog even een uitsmijter klaar en reef in de luwte van het slootje de zeilen volledig. (ontreven gaat makkelijker dan reven tijdens het zeilen) Om 12.45 vertrek ik en zeil naar de Ketelbrug en daarna tegen de wind in weer terug. De wind neemt steeds meer af, daarom ontreef ik eerst de fok, haal een half uur later het eerste - en een poosje daarna ook het tweede rif uit het grootzeil. Ik ben dan inmiddels weer terug bij IJsseloog en krijg daar toch nog een paar flinke windvlagen. In de luwte van het eiland ga ik voor anker om even een kopje koffie te maken, met de bedoeling om daarna aan de oostkant van het eiland nog wat te zeilen, maar ik heb het idee dat de wind inmiddels weer flink toegenomen is, het is inmiddels 16.45 en voor die korte tijd heb ik geen zin om de zeilen weer te reven, dus vaar ik door de "gracht" die het eiland in tweeën deelt naar het slootje en duik weer naar binnen. De gracht ligt vol schepen en ook voor het slootje liggen een paar jachten en het is altijd weer vermakelijk om te zien met hoeveel belangstelling mijn verrichtingen dan gevolgd worden en dat kan ik mij ook wel voorstellen.

Want zij zien daar een zeiljacht aankomen die een soort (doodlopende) inham invaart; (zie eerste foto) daar achterin om zijn as draait en dan achteruitvarend helemaal in het groen verdwijnt. Als ik daar een poosje lig krijg ik een ontzettende stortbij over me heen, dus ik ben hier op het juiste moment heen gegaan.

 

De volgende dag is er weer een windwaarschuwing voor windkracht 6 met in buien mogelijk een dikke windkracht acht, dus geen zeilweer. Afgezien daarvan volgt de ene (onweers)bui de andere op en pas op het eind van de middag wordt het droog; komt de zon er een beetje door en kan ik 's avonds buiten eten. De dag breng ik dan ook voornamelijk lezend en muziekluisterend door en tussendoor kan ik mooi vanuit de gesloten kajuit een paartje futen observeren die samen druk bezig zijn hun drijvende nest te bouwen. Af en toe wordt even geprobeerd of het nest al genoeg drijfvermogen heeft, maar als er een op zit gaat het complete nest nog onder water dus er moet nog wel even doorgebouwd worden. Op een gegeven moment zie ik het vrouwtje plat op het nest liggen, met haar hals helemaal gestrekt in het water en met haar kop net boven het water. Ik veronderstel wat bijzonders te gaan zien en ja, even later vind een paring plaats (nou ja, bijzonder).  Vanwege de privacy is de fuut op de foto dan ook onherkenbaar. Knipogen  

               

6-6 De weersvooruitzichten zijn zodanig dat ik besluit om weer naar huis te gaan. De wind is gedraaid dus ik hoop het Zwarte Meer weer zeilend te kunnen doen. Er is echter zowat geen wind maar met een lekkere temperatuur wel heerlijk varen. Om 12.15 meer ik aan in Zwartsluis en een kwartier later hebben we daar een stortbui met onweer, maar even later is het ook weer droog en lekker weer. Ik eet daar en haal daar even een olie- en een brandstoffilter. Om 13.45 ga ik verder en ik meer een uur later aan voor de Staphorster Grote Stouwe om de mast te strijken. Om half zes ben ik bij de Ossesluis

waar ik boven de sluis aanmeer.

            

Kort na aankomst is er weer een bui terwijl het tijdens het varen steeds zonniger was geworden.

7-6 Om 8.45 ben ik vertrokken en om 10.45 ben ik thuis.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb