"Zeilen in april"

 

In maart was het al een paar dagen mooi weer met lekkere temperaturen maar toen lag de "Aimée" nog niet in het water en als het in april een beetje beter weer lijkt te worden -ze ligt nu inmiddels wel in het water- ga ik richting groter water.

23-4-2012 Ik vertrek om 9.45 en ben eerst van plan (vanwege de toch niet zo goede weersvooruitzichten) naar de Wieden te gaan, maar naarmate ik dichter bij de Beukersluis kom (richting de wieden) wordt het weer beter en op het laatste moment besluit ik om door te varen naar het Ketelmeer. (Als het even kan wil ik een rondje Flevopolder varen, vrijdagavond moet ik terug zijn dus dan moet ik geen tijd verspillen.) Om kwart voor zeven kom ik daar aan in het mij zo vertrouwde slootje op IJsseloog.

De andere dag zijn de voorspellingen echter niet goed; regen, hagel en onweer en dus blijf ik de hele dag daar liggen, lezen en wat radio luisteren. De volgende dag wordt voor later op de dag een aantrekkende wind voorspeld. Die komt dan wel uit het zuidoosten zodat ik enigszins in de luwte van de polder kan blijven als ik naar het Gooimeer vaar. Ik besluit om eerst maar even te gaan zeilen op het Ketelmeer en daarna te besluiten wat ik ga doen. Ik kan eventueel bij Lelystad en Almere de polder in wanneer ik wel ga en het te gek wordt. Het is 8 uur als ik de zeilen hijs en als ik een beetje uit de luwte van IJsseloog kom merk ik dat er al een stevige wind staat. Verder is het bewolkt en heiig. Gewoon niet lekker en bij aantrekkende wind lijkt het mij ook niet veilig. Er is ook nog een grote kans dat het niet droog blijft en daarom besluit ik om alsnog naar "De Wieden" te gaan en daar nog wat te zeilen.

Ik ga eerst terug het slootje in en berg het grootzeil op onder de huik, drink koffie en om 10.30 vertrek ik met alleen de fok op. Er is inmiddels wat meer zon en op het "Zwarte Meer"is het relaxt varen zo. Om een uur ben ik bij vluchthaven "De Ketting" -ik heb inmiddels het zeil gestreken- en daar eet ik. Om 16.15 ben ik aangekomen op "de Wieden" en ga voor anker in de luwte van een eilandje op de "Korversgaten" want het waait inmiddels stevig. De andere dag haal ik om 9.15 het anker op om te gaan zeilen, maar als ik op open water kom blijkt het weer onaangenaam koud met een harde wind en besluit ik om direct naar huis terug te varen. In de luwte van een eilandje strijk ik de mast en na een uur ga ik richting Hoogeveen. Net als op de heenweg meer ik in het haventje van Rogat aan om te eten en om 17.00 uur ben ik thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb